Gault&Millau Tour 2017

150 doskonałych szefów kuchni z każdego regionu, 10 najlepszych firm partnerskich i 5 regionalnych nagród. Coroczny cykl spotkań dla regionalnych szefów kuchni rozpocznie się 12 czerwca 2017 r. w Warszawie. Kolejne wydarzenie będzie miało miejsce 26 czerwca w Poznaniu, a dwa następne we wrześniu – w Sopocie i Krakowie.  FoodSnob.pl ma przyjemność być jednym z patronów prasowych przedsięwzięcia.

o

Gault&Millau Tours to spotkania organizowane w czterech regionach Polski: Centrum-Lubelszczyzna (Warszawa); Wielkopolska-Ziemia Lubuska, Dolny Śląsk (Poznań); Małopolska-Podkarpacie-Bieszczady, Górny Śląsk (Kraków) oraz Pomorze-Kujawy, Mazury-Warmia-Suwalszczyzna-Podlasie (Sopot). Na każde ze spotkań zapraszani są szefowie kuchni z poszczególnych regionów, reprezentujący restauracje, które znalazły się w ostatniej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017. Wśród zaproszonych są też restauracje, które aktualnie wizytują inspektorzy Gault&Millau i które mają szansę znaleźć się w przewodniku na rok 2018. Samo zaproszenie na Tour jest już dla szefów kuchni wyróżnieniem i dowodem uznania.

Podczas każdego z Tour’ów będą przyznawane nagrody dla najlepszych szefów w pięciu kategoriach: Szef Roku, Szef Jutra, Młody Talent, Kobieta Szef, Kuchnia Tradycyjna.

o

o

Gault&Millau Tour 2017 – na początek: Warszawa

o

o

Ponad 150 szefów kuchni z Centrum Polski i Lubelszczyzny spotka się 12 czerwca br. w restauracji Signature w Warszawie. Będą wymieniać się doświadczeniem, podpatrywać najnowsze trendy kulinarne i szukać inspiracji obserwując kolegów i koleżanki po fachu.

Tegoroczne spotkanie odbędzie się w jednym z najciekawszych miejsc na kulinarnej mapie stolicy – restauracji Signature – wyjątkowej, ze świetną autorską kuchnią Wojciecha Kiliana i oryginalnej ze względu na wystrój i lokalizację. Restauracja mieści się w odrestaurowanych wnętrzach XIX wiecznej kamienicy przy ulicy Poznańskiej. Jońskie kolumny oraz sierp i młot u ich zwieńczenia przypominają, że te mury widziały i słyszały nie jedno… Smaczku dodaje fakt, że przed laty mieściła się tu ambasada sowiecka, przemianowana później na ambasadę Związku Radzieckiego.

W tych dostojnych wnętrzach spotkają się szefowie kuchni z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny. Wydarzenie ma charakter networkingowy. Nagrodzeni w pięciu kategoriach szefowie zaprezentują swoje popisowe dania. Werdykt w jednej z kategorii podczas warszawskiego spotkania wzbudzi z pewnością wiele kontrowersji. Dlaczego? Wszystko będzie jasne 12 czerwca.

Do udziału w wydarzeniu zostali także zaproszeni partnerzy Gault&Millau Polska – firmy oferujące m.in. produkty i usługi dla branży gastronomicznej. W tym roku podczas wszystkich Tour będą obecni: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi). Gościnnie na warszawskim spotkaniu pojawią się również Ani Ani (projektant i producent oryginalnych mozaik i ceramiki) oraz Browar Pinta (producent ponad 30 rodzajów piw, m.in. ale, lagerów i sahti).

o

o

Gault&Millau Polska i Żółty przewodnik Gault&Millau

o

o

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.

Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku – przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to prawdziwe „perły gastronomiczne”. Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów. Więcej informacji: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ oraz na stronie https://www.gaultmillau.com/

Od trzech lat Gault&Millau Polska organizuje swoje regionalne Gault&Millau Tours. Ich ideą jest stałe i kompleksowe podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, a celem spotkań w czterech regionach jest integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.  Ważnym elementem Tour jest także podkreślanie unikalnego charakteru kultury i tradycji danego regionu, poprzez jego kuchnię i regionalne produkty, które w swoich daniach wykorzystują nagrodzeni szefowie.

Gault&Millau Tour 2017

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *